Piotr Ikonowicz z najwyższym poparciem na RPO

Trwa parlamentarna procedura wyboru Rzecznika Praw Obywatelskich, sondażownia IBRiS na zlecenie „Rzeczpospolitej" zapytała Polki i Polaków, kogo uznają za najlepszego kandydata na tę funkcję.
Piotra Ikonowicza, kandydata Lewicy na RPO, wskazało najwięcej ankietowanych – 25,1 proc. osób!
Piotr Ikonowicz od ponad 40 lat walczy o ludzką godność i prawdziwie demokratyczne społeczeństwo. Posiada niezrównane doświadczenie w niesieniu pomocy najbiedniejszym i bezdomnym.
Kandydat Lewicy na Rzecznika Praw Obywatelskich to prawnik, były poseł i aktywista działający od dekad w ramach Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej. W 2021 r. został odznaczony przez Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara odznaką honorową „Za Zasługi dla Ochrony Praw Człowieka”.
Piotr Ikonowicz wielokrotnie wspierał strajki i protesty pracownicze, występował przeciw warszawskiej reprywatyzacji i zabiegał o prawa osób w kryzysie bezdomności. Jego wybór na funkcję RPO będzie najlepszym potwierdzeniem faktu, że prawa socjalne są integralną częścią praw człowieka.

Wielokrotnie udowodnił, że niezależnie od sytuacji nie boi się walczyć o tych, którzy potrzebują pomocy. Nie będzie bał się religijnych hierarchów, czy liderów partyjnych, a osoby pokrzywdzone będą miały kogoś, na kim mogą polegać.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!